Time flies when you're having fun

Directeur Henry Meijdam gaat na tien mooie jaren ESPEQ verlaten

Dit is mijn laatste bijdrage voor de nieuwsbrief van ons prachtige opleidingsbedrijf. De tien geweldige jaren die ik hier heb mogen doorbrengen zijn met duizelingwekkende snelheid aan mij voorbijgetrokken.

De eerste jaren van mijn periode hier, hielden we geld over, dat we zorgvuldig opspaarden voor slechte tijden. Gelukkig. In 2008 zijn we met een oorverdovende knal in een wereldwijde recessie beland, die zijn weerga niet kent. ESPEQ heeft zware jaren achter de rug en we hebben hard moeten worstelen om onszelf te handhaven. Het is gelukt. De crisis schijnt voorbij en we denken na over de nieuwe innovatieve plannen voor 2016.

Mooie plannen, want ESPEQ staat aan de vooravond van een revival. De leerlingenaantallen nemen weer flink toe. De begroting is weer sluitend, gelukkig, maar ook zeer noodzakelijk. We investeren weer in de duurzaamheid van het pand, in personeel, maar vooral in opleidingskwaliteit. Kortom ESPEQ is er klaar voor om ook de komende jaren Uw partner te mogen zijn in het personeelswerk in brede zin. We hebben de magere jaren goed gebruikt om te komen tot een slanke, efficiënte organisatie en dat moet zo blijven. Daarmee kunnen we U bedienen zonder overbodige kosten en met een hoge kwaliteit.

En ook dat is nodig. Want we zijn nu echt van de financiële in de personele crisis beland. Afgelopen maand hadden we, jawel, minder metselaars beschikbaar, dan dat er vraag was uit de markt. Dat is jaren niet meer voorgekomen. In een musical uit vervlogen tijden van Annie Schmidt , ‘Wat een planeet’, zong Conny Stuart (een al lang overleden cabaretière): ‘Goddank er is weer schaarste, er is weer tekort.’ En zo voelt dit, gek genoeg ook een beetje. Heel even is schaarste een lekker gevoel als je de mensen heel lang alleen met de grootste moeite kon plaatsen. Maar even zo snel val je gelukkig weer terug naar de reflex van voor de crisis. Er is vraag en geen leerlingen, waar gaan we ze als de sodemieter vandaan halen?

De organisatie staat er goed voor. Onze werkmaatschappijen, Bouwmensen Noord-Holland noord, de Schildersvakschool, ESPEQ Tegel, ESPEQ Hout, ze staan allemaal gereed om U op het juiste moment te voorzien van de juiste kwaliteit mensen.

Het doel voor de komende periode bevat een aantal onderdelen:

  • Groei van het aantal mensen in opleiding om te voorzien in de behoefte;
  • Verdere kwaliteitsverhoging in de opleidingen om in te spelen op veranderende marktvraag;
  • Herstel positie op cursusmarkt met ESPEQ Plus als serviceproduct;
  • Financieel solide blijven met vermogensherstel om bij volgende crisis er doorheen te komen;
  • Ontwikkeling Derde Leerweg voor mensen die leren buiten opleiding om en laatbloeiers;
  • PR-campagnes voor jongeren en ouderen;
  • SROI en Participatiewet implementatie;
  • Verduurzaming gebouw en Onderhoudsplan uitvoeren;
  • Versterking van onze band met U als opleidingsbedrijf, met ESPEQ als Clubhuis van de brede  Bouwkolom;

Ik zal dat niet meer als directeur meemaken. Met ingang van 1 januari verlaat ik de organisatie en geef de leiding over aan een, zeer gekwalificeerde opvolger die mij met trots vervult.

Ik dank U heel hartelijk voor de ongelofelijk mooie en leuke periode die ik hier heb mogen doorbrengen. ESPEQ is een feest voor mij geweest en ik voel me vereerd er te hebben mogen werken.

Ik ben weg bij jullie, maar jullie blijven bij mij. Als oud-politicus ben ik een vreemde eend in de bijt geweest, maar één die zich zeer thuis voelt. Het was een warm bad. Ik hoop jullie vanaf de zijlijn intensief te volgen.

De voorwaarden voor herstel zijn volop aanwezig: we zijn financieel nog altijd erg gezond, er staat een keurkorps aan goede mensen klaar voor het werk en we buitelen over elkaar heen met ideeën en ambities. Kortom volop kansen.

Ik ga dan ook met een rustig gevoel weg. Het gaat goed met ESPEQ, het gaat goed met Bouwmensen, het gaat goed met onze schilders, metselaars en timmerindustrie. ESPEQ bruist.

Ik wens U als laatste heel goede zaken, een voorspoedig en gezond 2016 en veel ESPEQ plezier. Het was een feest.