MBO opleidingen voor de bouwbranche

Leren, werken, geld verdienen en een baangarantie!

Hoe ziet de MBO opleiding eruit

Werken bij een erkend leerbedrijf
Timmeren, metselenschilderenhoutbewerken en tegelzetten leer je niet alleen maar uit een boekje. Hoewel theorie belangrijk is ligt het zwaartepunt van deze opleidingen bij de praktijk. Na je intake en eventuele voorschakelperiode zorgt ESPEQ voor een werkplek bij een erkend leerbedrijf in jouw regio. Hier werk je tijdens je opleiding drie of vier dagen per week en leer je van je leermeester de kneepjes van het vak.

Theorie- en praktijkles
Iedere week krijg je theorieles bij het ROC waarmee ESPEQ samenwerkt. Ook zijn er praktijklessen in de werkplaats. De instructeurs van ESPEQ maken tijdens deze lessen de match tussen jouw opleidingsvraag en de wensen van het leerbedrijf.

Yes! Je haalt je diploma
Tijdens je opleiding zijn er theorie- en praktijktoetsen. Als je voor alle toetsen bent geslaagd is je opleiding afgerond en heb je je diploma behaald. Met hogere inzet kun je de opleiding sneller afronden.

MBO-niveaus

Basisopleiding niveau 2
Heb je een VMBO - BB of gelijkwaardig diploma, dan start je met een tweejarige MBO-niveau 2 opleiding. Voordat je zelfstandig in de bouw aan de slag kan, moet je namelijk eerst je basisvaardigheden onder de knie moeten krijgen. Hierna kun je natuurlijk verder gaan met een niveau 3 of zelfs niveau 4 opleiding!

Versnelde niveau 3 opleiding
Heb je een VMBO KB-, GL-, TL- of HAVO-diploma? Dan wordt je automatisch ingeschreven voor de versnelde MBO-niveau 3 opleiding. Hoewel je ook hier begint met het aanleren van je benodigde basisvaardigheden, kom je in een versneld traject terecht. In dit traject ga je door te leren en te werken, in drie jaar tijd je MBO-niveau 3 diploma halen.

Verder leren op niveau 4
Wil je na het niveau 3 diploma verder leren? Bij de meeste opleidingen kun je samen met ESPEQ verder aan je toekomst bouwen door het volgen van een MBO-niveau 4 opleiding. Zo ontwikkel je jezelf bijvoorbeeld tot uitvoerder of projectleider en leer je leiding te geven.

Instromen

Ik heb een diploma *
Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een intake van twee weken in de werkplaats. Je wordt getoetst op je vaardigheden en er wordt vastgesteld of je aanleg hebt voor de opleiding, maar ESPEQ kijkt vooral of je gemotiveerd bent. Als dat allemaal oké is krijg je een contract, mag je starten met jouw gekozen opleiding, krijg je een salaris en bouw je samen met ESPEQ aan jouw toekomst.

* VMBO, MAVO, HAVO of ander diploma op tenminste niveau 1.

Ik heb (nog) geen diploma
Als je vaardigheden of je vooropleiding onvoldoende zijn, zijn er mogelijkheden om in te stromen via een individueel scholingstraject. Soms via een niveau 1 traject of soms via een brancheopleiding. Tijdens dit traject ontvang je een vergoeding, je verdient dus direct na de intake en zo bouw je samen met ESPEQ aan jouw toekomst.

Bij ESPEQ kun je een MBO opleiding volgen op niveau 1, 2, 3 & 4. Weet je nog niet welke opleiding je wilt volgen, kies dan voor een adviesgesprek. Wil je je direct aanmelden voor een opleiding of een adviesgesprek? Dat kan, klik hier!