Maud (19) uit Grootebroek is na de basisschool doorgestroomd naar het vmbo niveau 4 (mavo). Anders dan haar vriendinnen koos Maud als vervolgopleiding voor de opleiding Timmerman. Dit zorgde bij vriendinnen wel voor verbaasde blikken, maar voor Maud was dit een logische keuze met een vader werkzaam in de bouw. Ze is zelf ook graag met haar handen bezig en vroeger was ze vaak met haar vader aan het knutselen en bouwen in de schuur.

In augustus ’21 is ze gestart met de 3-jarige versnelde niveau 3 opleiding Timmerman. Per september maakte ze haar start in de praktijk bij Toekomstbouw – Andijk.  In goed overleg maakt Maud in juli ’22 de overstap naar Stabo Bouw Blokker B.V., haar huidige leerbedrijf. In de praktijk en in de theorie laat ze vanaf het begin een positieve indruk achter. In februari 2023 stroomt ze dan ook volgens planning door naar de niveau 3 stof.

Bij Stabo Bouw is Maud al vanaf het begin werkzaam met leermeester John, waar ze een hele goede klik mee heeft.

“John is voor mij een top leermeester. We begrijpen elkaar goed en hij vindt mooi werk afleveren heel belangrijk. Zo sta ik er zelf ook in.”

Maud vertelt wat meer over zichzelf en de werkzaamheden bij het leerbedrijf: “Voordat ik bij ESPEQ kwam had ik een bijbaantje op een schapenboerderij. Daar ben ik nog steeds veel te vinden. Ze hebben daar ook een winkeltje met alle producten van de boerderij. Verder ski ik heel graag wanneer dat kan.

Ik ben heel blij met mijn plek bij Stabo en leermeester John. John en ik houden ons vooral bezig met kleinere serviceklussen. Dit werk varieert van het plaatsen van wanden voor een nieuw pand tot het verhelpen van lekkages. John en ik sturen onderaannemers aan op dit project.. Dat vind ik erg leuk omdat het richting het werk van een uitvoerder gaat.” De opleiding tot Uitvoerder is een vervolgopleiding die Maud sterk aan het overwegen is om in de toekomst op te pakken.

Is het nog anders in het werk als Bouwvrouw?

“Ja, je moet wel tegen een geintje kunnen. De mannen gaan je toch uitproberen. Als je hier relaxed mee omgaat dan wordt je al snel geaccepteerd. Niet op alles reageren zonder dat je jezelf tekort doet. Je moet accepteren dat je soms fysiek minder sterk bent dan je mannelijke collega. Maar ook niet alle mannelijke collega’s zijn beresterk. Als vrouw breng ik mee dat ik vaak wat meer rust en precisie. Ik krijg altijd veel ondersteuning van mijn collega’s.”

Ondanks dat Maud pas in augustus ’21 bij ons is begonnen aan een 3-jarige opleiding staat ze gepland voor haar Proeve van Bekwaamheid in week 11 dit jaar. Op het moment dat deze nieuwsbrief uitkomt zijn we in afwachting van de uitslag van dit examen. Wij gaan ervan uit dat ze met volle overtuiging zal slagen! (update 18-3-2024: Maud is geslaagd!) Daarmee heeft ze een flinke eindsprint ingezet en zal ze een half jaar eerder klaar zijn. Tijdens de opleiding heeft Maud veel gehad aan de begeleiding van ESPEQ. “Je krijgt goede tips, kan even sparren over zaken en de controlefunctie is prettig.”

Bouwmensen Schildersvakopleiding Noord-Holland OnderhoudNL opleidingen
© ESPEQ Bouwopleidingen | Realisatie door Boberwt