Wat kun je verwachten?

Kies je voor een opleiding bij ESPEQ, dan kies je voor een combinatie van werken en leren. Deze opleidingsvorm noemt men BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg). Dit biedt jou een mooie toekomst met uitstekende carrièremogelijkheden in de bouw. In individuele gevallen kunnen onze opleidingen ook in een BOL-variant worden gevolgd.

Na de intake periode en plaatsing bij een leerbedrijf, treed je in dienst bij ESPEQ. Dat betekent dat je dan ook salaris verdient. Gedurende de opleiding blijf je bij ESPEQ in dienst, totdat de opleiding afgerond is.

  • Leren, werken en geld verdienen
  • BBL: Vier dagen werken, één dag per week naar school
  • 100% baangarantie en opleidingsgarantie
  • Praktijkgerichte MBO-opleidingen
  • Slagingspercentage boven de 90%
  • Al tijdens de opleiding een goed salaris
  • Persoonlijke begeleiding tijdens je hele opleiding, zowel op school als op je werk
  • De perfecte match met een erkend leerbedrijf bij jou in de buurt
  • Een waardevol diploma waarmee je jouw carrière een razendsnelle start geeft

Nog meer informatie?

Wij hebben een volledig PDF overzicht voor jou en jouw ouders gemaakt.

Instromen en starten MET diploma

Na de inschrijving word je uitgenodigd voor een intake van twee weken in onze werkplaats in Heerhugowaard. Hierbij word je getoetst op de benodigde vaardigheden en wordt vastgesteld of de opleiding écht bij jou past. Daarnaast is het voor jou natuurlijk ook dé periode om te kijken of je de juiste keuze hebt gemaakt.

Het belangrijkste waar ESPEQ in deze periode naar kijkt is je houding en welke skills je nog moet leren om te starten bij een erkend leerbedrijf. Na je intake en eventuele voorschakeltraject, zorgt ESPEQ voor een werkplek bij een erkend leerbedrijf bij jou in de buurt. Vanaf dit moment krijg je direct salaris en bouw je samen met ESPEQ aan jouw toekomst.

Vmbo-bb diploma

Met een vmbo-bb of gelijkwaardig diploma, start je met een tweejarige MBO-niveau 2 opleiding. Tijdens deze opleiding leer je de belangrijke basisvaardigheden. Hierna kan je doorstromen naar een niveau 3 of zelfs niveau 4 opleiding.

Vmbo* of havo-diploma

Met een vmbo-kb, vmbo-gl, vmbo-tl of havo-diploma word je automatisch ingeschreven voor de versnelde MBO-niveau 3 opleiding. Hoewel hier ook gestart wordt met het leren van de benodigde basisvaardigheden, kom je in een versneld traject terecht waarin je binnen 3 jaar een niveau 3 diploma behaalt.

Instromen en starten ZONDER diploma

Heb je nog geen diploma behaald op het voortgezet onderwijs, of is jouw vooropleiding onvoldoende, dan bieden we jou graag een ander scholingstraject aan. Instromen op het MBO zonder diploma kan bij ESPEQ op twee manieren:

Entreeopleiding

Als je bij ESPEQ zonder diploma wilt starten met een opleiding, start je in 95% van de gevallen met een bouwgerichte MBO niveau 1 entreeopleiding. Ook in de entreeopleiding ga je vier dagen per week werken en één dag in de week naar school. Dat betekent dat je, ook bij entreeopleiding, na de intake geplaatst wordt bij een erkend leerbedrijf bij jou in de buurt.

Brancheopleiding

In uitzonderlijke gevallen, bij bijvoorbeeld het niet in voldoende mate beheersen van de Nederlandse taal of vrijstelling van de leerplicht, is het op individuele basis mogelijk om een praktijkgerichte brancheopleiding te volgen. Deze opleiding omvat namelijk wél de praktijkopleiding, maar wordt gegeven zonder de theorie. Het traject wordt afgesloten met een praktijkexamen én een branchediploma.

Onze arbeidsvoorwaarden

Voor de werkzaamheden bij het leerbedrijf ontvang je een goed salaris, een flink aantal vakantiedagen en weet je zeker dat er goed voor je gezorgd wordt.

De hoogte van het loon is mede afhankelijk van de CAO en je leeftijd. Bij ESPEQ krijg je betaald vanaf het moment dat je start bij een erkend leerbedrijf. Aan het eind van elke werkperiode van vier weken krijg je het aantal uren uitbetaald die jij gewerkt hebt. Omdat ESPEQ per vier weken de lonen uitbetaalt, krijg je 13 keer per jaar een salaris.

Tijdens de intake periode en het voorschakeltraject ontvang je nog geen salaris.

ESPEQ betaalt je eerste studiemateriaal

Om het voor iedereen mogelijk te maken te starten met een opleiding in de bouw, betaalt ESPEQ bij de start van je eerste opleiding je studiemateriaal (boeken en licenties). Bij vervolgopleidingen dien je zelf het studiemateriaal (boeken en licenties) aan te schaffen en te bekostigen. Het tweede gedeelte van de versnelde BBL3 opleiding wordt door ESPEQ beschouwd als vervolgopleiding. Alleen als je ouder dan 18 jaar bent, betaal je het wettelijk bepaalde cursusgeld aan het ROC.

Werkkleding en gereedschap

Wij vinden jouw veiligheid heel belangrijk. Na het goed doorlopen van de intake periode krijg je je werkschoenen van ESPEQ. Deze dienen zowel op de bouwplaats als in de werkplaats gedragen te worden. Naast een paar werkschoenen ontvang je ook persoonlijke beschermingsmiddelen, gereedschapskist met basisgereedschap en een periodieke vergoeding voor kleding en beschermingsmaterialen (afhankelijk van CAO).

Bouwmensen Schildersvakopleiding Noord-Holland OnderhoudNL opleidingen
© ESPEQ Bouwopleidingen | Realisatie door Boberwt