Nick (22) uit Egmond-Binnen is na de basisschool doorgestroomd naar het vmbo.

Tijdens zijn vmbo moest hij gedurende een half jaar 1 dag in de week stage lopen bij een zelf uitgekozen bedrijf. Nick koos voor ESPEQ, en op 28-9-‘17 startte Nick bij ons als stagiair Timmerman vanuit het vmbo. Daarnaast was hij vakkenvuller en hielp hij op het bloemenbedrijf van de buurman.

Na de middelbare school startte hij in 2018 met bbl-niveau 2 Timmerman. Omdat hij al stage had gelopen sloeg hij het trainee-traject in de werkplaats van ESPEQ over en kon hij direct de praktijk volgen bij het leerbedrijf Tervoort Egmond. Eenmaal gestart bij ESPEQ en Tervoort Egmond is hij gestopt met het vakkenvullen. Maar de buurman helpt hij nog steeds als er vele handen nodig zijn voor het seizoen.

Waarom koos je voor het vak en hoe was jouw start bij ESPEQ?

“Het leek mij gewoon leuk. Ik had natuurlijk stage gelopen en heb jullie Open Dag bezocht.

Ik kende al een aantal jongens die bij Tervoort werkte vanuit het dorp. Daarom was het voor mij makkelijk om daar te starten. Tervoort is een middelgroot bouwbedrijf. Hierdoor krijg je met veel verschillende mensen en diverse werkzaamheden te maken. Ik startte op een project in Hilversum om vervolgens op een project in Amsterdam aan het werk te gaan. Later in de opleiding ben ik nog ingezet op projecten in Egmond a/d Hoef en Castricum.

Tijdens de niveau 2 en 3 heeft Mirella Snip (arbeidsbemiddelaar ESPEQ) mij begeleid in het combineren van de praktijk en de theorie en het gebruik van de bijbehorende opleidingsmap.”

Voor Nick was het niet mogelijk om alle portfolio’s van de opleiding bij het leerbedrijf te trainen. Deze werkzaamheden kwamen niet voor in het aangenomen werk. Om die reden heeft hij een aantal onderdelen in de werkplaats van ESPEQ getraind. En ook tijdens trainingsuren in de werkplaats van ESPEQ word je als bbl’er betaald.

Na de niveau 2 wilde Nick zijn kennis verbreden en verdiepen en ging hij in augustus ’20 door naar niveau 3. Richting het einde van zijn niveau 3 is hij op eigen verzoek, en in goed overleg met ESPEQ en leerbedrijf, overgestapt naar Bouwbedrijf C. Bos B.V.

Kan je toelichten waarom je de overstap naar een kleiner bouwbedrijf wilde maken?

“Bij Tervoort heb ik ervaren hoe het werken bij een middelgroot bouwbedrijf is. Ik wilde ervaren hoe het werken bij een kleiner bouwbedrijf zou zijn. Bouwbedrijf C. Bos is zo’n bedrijf. Inmiddels staat hier de vierde generatie Bos aan het roer. Dit is een heel andere manier van werken gebleken. Veel verschillende projecten in korte tijd of zelfs in dezelfde week. Daarnaast ook een grote verantwoordelijkheid om je eigen werk goed te controleren. Eigenlijk is de beste omschrijving van de functie daar “assistent uitvoerder”.

Voor Nick een mooie stap richting de niveau 4 opleiding tot Uitvoerder die hij gestart is in oktober ‘22. Na een periode van wennen aan de nieuwe en toch pittigere lesstof van niveau 4, is Nick hier soepel doorheen gegaan. Op 10 april ’23 maakt Nick de overstap naar Van Wijnen Heerhugowaard B.V. (groot bouwbedrijf), waarbij Ben Volmer zijn nieuwe arbeidsbemiddelaar vanuit ESPEQ werd.

“Wat weer heel mooi is aan het werken bij een groot bouwbedrijf, is dat de taken van de uitvoerder veel uitgebreider zijn. Je leert als uitvoerder hoe je om moet gaan met meer verantwoordelijkheid voor jouw eigen werk maar ook in een sturende rol richting de timmerlieden en onderaannemers waarmee je samenwerkt.

Wat vind je het leukste aan jouw werk?

Het mooie van uitvoerder vind ik de vele contacten op het werk, met zowel collega’s als de bedrijven waar je mee samenwerkt. Je wordt als leerling uitvoerder op het project meegenomen in elke stap en kent het project daarmee van A tot Z. Ik heb tijdens mijn niveau 4 opleiding de ruimte gekregen om stap voor stap mijn leidinggevende skills te ontwikkelen. Daarbij ben ik zeer goed begeleid door Eelco Reijnen en Hidde Nijdam (leermeesters leerbedrijf).

Nick is bezig met de laatste stappen bij ESPEQ en zal vóór de bouwvak zijn diploma halen als Uitvoerder. Daarmee nemen wij binnenkort afscheid van Nick en wensen wij hem bij Van Wijnen Heerhugowaard een goede toekomst. Hij krijgt daar een mooie kans om zich verder te ontwikkelen tot volledig zelfstandig uitvoerder.

Hij zal onder andere de leermeestercursus volgen via hun, om zo nog meer leidinggevende skills te ontwikkelen. Na het opleveren van het project waar ze nu mee bezig zijn zal hij ingezet worden op een nieuw project van Van Wijnen in Heerhugowaard.

Bouwmensen Schildersvakopleiding Noord-Holland OnderhoudNL opleidingen
© ESPEQ Bouwopleidingen | Realisatie door Boberwt