Tech Your Talent,het techniekevenement, voor de 2e jaars VMBO-leerlingen uit de Kop van Noord-Holland! Een techniekevenement waar leerlingen in een korte tijd kennismaken en aan de slag gaan in 10 verschillende disciplines uit de bouw,- infra,-elektra en installatietechniek onderverdeeld in een aantal werelden van de techniek!

8 dagen lang zullen de verschillende werkplaatsen van de Bouw- en Techniekcampus te Heerhugowaard het toneel zijn van honderden VMBO-leerlingen die kennis maken met zowel de meer praktische opleidingen als de meer theoretische MBO-4 opleidingen!

In 100 minuten tijd worden 10 technische opdrachten uitgevoerd. In deze 100 minuten ontdekken de leerlingen wat hun talenten zijn en wat techniek kan inhouden. Per dag draaien we 3 rondes van 100 minuten en gemiddeld 100 leerlingen. We starten om 09.15 uur en gaan aan 1 stuk door tot 14.30 uur (nou ja, aan 1 stuk; tussen de rondes hebben we”10″ minuten pauze). Een strak rijschema van de bussen moet ervoor zorgen dat iedereen op tijd aankomt en dus ook weer op tijd vertrekt.
Naast een strak rijschema is het belangrijk de leerlingen vooraf zo goed mogelijk te informeren wat ze te wachten staat.Leerlingen kunnen samen met de mentor bijvoorbeeld tijdens mentoruur het Youtube-kanaal van TechYourTalent bezoeken. Daar staan al een aantal filmpjes op van de verschillende opleidingsbedrijven.

Bij binnenkomst verrijst er voor de leerlingen al een groot dak waarop de deelnemers in 10 minuten tijd tientallen dakpannen kunnen leggen. En hup, de hoogte in en ook nog eens proberen de pannen strak in 1 lijn te leggen, 3 rijendik!

Naast dit grote dak wordt er kennis gemaakt met de verschillende soorten duurzaam hout en wordt ook de hardheid van hout getest. De leerlingen zagen om de beurt een stuk hout; de tijd wordt opgenomen, het stuk hout wordt gewogen, wie is de snelste?! En de kennis over de verschillende duurzame houtsoorten en plaatmaterialen wordt getest! Hout, het product voor de meubelmaker en de timmerindustrie, een onmisbaar product in de bouw.
Van hout gaan we naar de bakstenen: jaja, komt u maar, het mooiste vak is metselaar! Na een korte uitleg over spreiden, de samenstelling van specie,wat is een troffel en waarvoor dient het metseldraad, is het metselen geblazen.In halfsteensverband metselen de verschillende groepjes een complete buitenmuur.

Tot zover even een aantal praktische beroepen te vinden bij de bouw vaneen woning. 

Met de VR-bril op maken we kennis met de verschillende beroepen,functies, medewerkers van een vrachtschip. Welke technische vaardigheden op welke niveaus komen we allemaal tegen en zijn nodig om een schip te laten varen. Beroepen uit de installatie- en elektrotechniek komen in beeld.Leerlingen hebben moeite om stil te blijven zitten.

Verder kunnen ze met een Holo Lens precies aangeven op een kale wand waar de waterleiding of de bedrading van het zonnepaneel gemonteerd moet worden. Zonder bouwtekening direct op locatie aan de slag! Toekomstmuziek?

Het ontwerp, ja de tekening blijft nodig, te beginnen natuurlijk bij een schets, bij een idee. De leerlingen krijgen de kans om een badkamer te ontwerpen van een levensbestendige woning of een badkamer voor een kangoeroe-woning. Maar misschien nog leuker: gewoon lekker je eigen droombadkamer ontwerpen.  

Van het ontwerp van een badkamer naar 1 van de beroemdste ontwerpers(uitvinder) uit onze geschiedenis: Leonardo da Vinci. De opleiding Bouwkunde heeft materiaal klaarliggen voor de leerlingen om de bekende boogbrug te bouwen. Hoe zit het met samenwerken, komen de leerlingen eruit? Vinden ze eenhandige manier om deze sterke constructie in 10 minuten tijd te bouwen. En hebben ze misschien ook nog tijd om met maximaal 100 bakstenen een zo groot mogelijke overspanning te bouwen. Worden dit de ontwerpers en bedenkers van de toekomst?

Nog meer virtual reality!? Dat is toch de toekomst, dat is een goede voorbereiding op de bouw van een woning, op het maken van een product. BIM, Building Information Model,als het over duurzaamheid gaat. vooraf alle disciplines, alle betrokken partijen bij elkaar. De BIM kan voortijdig fouten en complexe vraagstukken oplossen. 

Wij gaan virtueel verfspuiten in de spuitcabine van de schilderswerkplaats. Virtueel spuiten wordt vaak gebruikt als training om zo economisch en duurzaam om te gaan met de verf. Daarnaast wordt het verfspuiten steeds meer toegepast binnen een woning. Naast het verfspuiten wordt de kennis van de primaire kleuren en secundaire kleuren (kleurenschijf) getest.

En dan hebben we nog de bovengrondse en ondergrondse infra. De leerlingen kunnen met een detector leidingen zoeken, ze kunnen leidingen van het warmtenet koppelen met gebruik van diverse gereedschappen. Een mooie manier om kennis te maken met deze tak van sport bovengronds die normaal niet te zien is. Wat wel zichtbaar is, is het aangelegde straatje, zijn de prefab-damwanden die zorgen voor een tijdelijke afsluiting van een waterweg en…het koningsnummer van het evenement: de hybride kraan (Bobcat). Probeer maar eens met de joystick het juiste puzzelstukje te leggen!

Tot slot nog de nieuwste activiteit dit jaar op het vernieuwde techniekevenement: The Augmented Reality Battle! Steeds 2 leerlingen gaan met elkaar de strijd aan tijdens het inbouwen van een schakelkast.

Tot slot nog even alle activiteiten op een rij in willekeurige volgorde:

 1. ESPEQ Dakpannen leggen
 2. HorizonCollege Meubel  hout zagen en kennistest houtsoorten
 3. Installatiewerk badkamer ontwerpen
 4. Installatiewerk  CrisisComfort Master
 5. ESPEQ metselen
 6. InstallatiewerkVR-bril en Holo Lens
 7. SPG Infra  o.a. bestraten, Bobcat
 8. Horizon College Schilderen Verfspuiten VR
 9. Installatiewerk Augmented Reality Battle
 10. Horizon College Bouwkunde  boogbrug bouwen

En nu we dit overzicht van alle deelnemende partijen hebben met bijbehorende activiteiten kunnen we hier ook een indeling van maken in de “Zeven werelden van techniek”:

 1. Energie,water en veiligheid
 2. Wonen,werken en Verkeer
 3. Ontwerp,productie en wereldhandel
 4. Mensen Gezondheid
Bouwmensen Schildersvakopleiding Noord-Holland OnderhoudNL opleidingen
© ESPEQ Bouwopleidingen | Realisatie door Boberwt