In het jaar van de corona pandemie hebben we bij ESPEQ een sterk en positief resultaat weten te realiseren. Vele tientallen jongens en meiden wisten de weg naar de bouw via ESPEQ weer te vinden en haalden hun diploma. In 2020 waren de sleutelwoorden #doorbouwen, flexibiliteit en schooldagen.

Met dank aan de goede lobby van Bouwend Nederland konden onze klanten blijven bouwen. Dit betekende ook dat onze leerlingen konden #doorbouwen bij de bedrijven. Het aantal leerlingen dat werd teruggestuurd naar ESPEQ bleef gelukkig beperkt.

Een groot compliment voor onze inlenende bedrijven. Wat moest er veel geregeld worden om volgens de protocollen te blijven bouwen. Na bijna elke persconferentie waren er weer aanvullende aanpassingen nodig. Jullie bouwers pakten ze op en gingen door!
We zijn ook trots op de flexibiliteit van ons ESPEQ team. Met heel veel aanpassingen in het pand en collega’s die thuis aan de slag gingen, heeft het werk er niet of nauwelijks onder geleden. Leerlingen konden examen doen en de nieuwe instroom kon worden getraind.

Door de corona hadden leerlingen – zeker in het begin – minder lessen. Het overgrote deel vulden deze schooluren in met het maken van extra uren. Het hogere ziekteverzuim en verplichte quarantaines kon hiermee gelukkig grotendeels worden gecompenseerd.

Vooruitblik 2021

Het EIB heeft voor 2021 voorspeld dat de omzet zo’n 5% gaat krimpen in de bouw. Afgelopen najaar was al enigszins voelbaar dat bedrijven iets terughoudender waren met het opnemen van leerlingen. Vanaf 2022 wordt weer groei verwacht. Dit betekent dat we volop moeten blijven inzetten op promotie voeren en werving van voldoende leerlingen. Door de corona pandemie zijn meerdere promotie en werving activiteiten stil komen te liggen. Dit maakte het spannend of we ook in 2021 weer voldoende instroom kunnen genereren. Naast instroom blijft het verbeteren van de kwaliteit van de opleiding en training van onze leerlingen speerpunt. 

In 2020 zijn we gestart met Bouwcursus en Training NH (een samenwerking met de Bouwmensen collega in Zaandam en Beverwijk). Het assortiment aan cursussen en trainingen voor uw medewerkers staat overzichtelijk gepresenteerd op www.bctnh.nl. Via deze site kunt u ook contact opnemen voor maatwerk voor uw bedrijf.

Namens de schilderbranche heeft Peter Wiering vanaf dit jaar zitting in het ESPEQ bestuur. Hij is al lange tijd actief als SPOS bestuurslid en kent ESPEQ goed. We kijken uit naar een goede samenwerking.

Heeft u een vraag of opmerking, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. 

Suzanne den Dulk – Winder

Algemeen directeur

Bouwmensen Schildersvakopleiding Noord-Holland OnderhoudNL opleidingen
© ESPEQ Bouwopleidingen | Realisatie door Boberwt