Een event voor alle leerlingen in het tweede leerjaar VMBO. Ruim 2200 leerlingen uit de hele regio maakten kennis met verschillende werelden van de techniek.

8 Dagen lang waren de werkplaatsen van de Bouw- en Techniekcampus te Heerhugowaard het toneel van honderden VMBO-leerlingen die kennis maakten met zowel praktische opleidingen als de meer theoretische techniek opleidingen!

In 100 minuten tijd werden 10 technische opdrachten uitgevoerd. In deze 100 minuten ontdekten de leerlingen wat hun talenten zijn en wat techniek kan inhouden.

Bij binnenkomst verrees er voor de leerlingen al een groot dak waarop de deelnemers in 10 minuten tijd tientallen dakpannen konden leggen. En hup, de hoogte in en ook nog eens proberen de pannen strak in 1 lijn te leggen, 3 rijen dik!

Verder konden de leerlingen met gebruik van een mobiele telefoon precies aangeven welke kleur draad er waar in de meterkast bevestigd moet worden.  Zelfs het verwisselen van een Formule 1 band is een uitdaging die de leerlingen aan konden gaan!

Het ontwerp, de tekening, blijft nodig. Dit begint natuurlijk bij een schets, een idee. De leerlingen kregen de kans een badkamer te ontwerpen van een levensbestendige woning of een badkamer voor een kangoeroe-woning. Of, misschien nog leuker, gewoon lekker je eigen droombadkamer ontwerpen. Verder waren de stratenmakers aanwezig en….het Koningsnummer van het evenement: de hybride kraan (Bobcat). Probeer maar eens met de joystick het juiste puzzelstukje te leggen!

De organiserende opleidingen zijn Installatiewerk, SPG Infra, Tetrix Techniek, ESPEQ Bouwopleidingen en het Horizon College. Deze opleidingsbedrijven, die normaliter MBO-opleidingen en technische cursussen verzorgen, zijn van mening dat je techniek moet beleven door te doen en zelf te ervaren. 

Veel leerlingen weten nog niet goed wat ze willen gaan doen of hebben er helemaal geen beeld bij wat techniek nu eigenlijk inhoudt. Een evenement als dit draagt zeker bij aan meer bekendheid voor de techniek en het vak, en daarnaast helpt het leerlingen ook om straks een goede vervolgkeuze te maken.

Bouwmensen Schildersvakopleiding Noord-Holland OnderhoudNL opleidingen
© ESPEQ Bouwopleidingen | Realisatie door Boberwt