Na het behalen van het prestigieuze energielabel A++++ zijn we bij ESPEQ vastbesloten om onze verduurzaming verder door te zetten.
Sinds 2022 hebben we grote stappen gezet in het moderniseren van ons wagenpark door over te schakelen naar elektrische auto’s. Deze transitie past perfect in ons streven naar een CO2-neutrale bedrijfsvoering en biedt ons de mogelijkheid om de uitstoot van broeikasgassen verder te reduceren.

Met de toevoeging van bijna 1500 zonnepanelen, laadpalen en een geavanceerd VRF-systeem met lucht-lucht warmtepompen hebben we niet alleen ons pand gemoderniseerd, maar ook onze energiehuishouding drastisch veranderd. Deze duurzame innovaties hebben echter ook nieuwe uitdagingen met zich meegebracht, vooral op het gebied van energiebeheer.

Uitdagingen van Energiebalans en Netbelasting

Een van de belangrijkste uitdagingen waar we momenteel voor staan, is het efficiënt beheren van onze energieopwekking en -verbruik. Door de installatie van zonnepanelen en de toename van elektrische voertuigen is het energieverbruik aanzienlijk veranderd. Vooral in de winterperiode, wanneer de zon minder schijnt en de warmtepompen harder moeten werken, overschrijden we regelmatig de maximale netaansluiting. Dit brengt niet alleen extra kosten met zich mee, maar kan ook leiden tot netcongestie, waardoor de betrouwbaarheid van de energievoorziening op het bedrijventerrein in gevaar komt.

Oplossing: Een Geïntegreerd Energiemanagementsysteem

Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, hebben we besloten te investeren in een geavanceerd energiemanagementsysteem van Simpl.Energy. Dit systeem zal ons helpen bij het optimaal aansturen van al onze energie-assets, waaronder de zonnepanelen, batterijopslag, laadpalen en ons dynamisch energiecontract. Het energiemanagementsysteem zorgt ervoor dat het piekvermogen altijd binnen de bandbreedte van de aansluiting blijft, waardoor we overschrijdingen kunnen voorkomen en onze energiekosten kunnen optimaliseren.

Samenwerking met ProfiNRG


In dit project werken we nauw samen met ProfiNRG, een gerenommeerde partner op het gebied van duurzame energieoplossingen. ProfiNRG brengt niet alleen hun expertise in, maar zorgt ook voor een soepele implementatie van de technologieën en systemen die nodig zijn om onze energiebeheerdoelen te realiseren.

Mogelijke subsidie provincie Noord-Holland
Daarnaast zijn we verheugd te kunnen melden dat er mogelijk subsidie beschikbaar komt vanuit de provincie Noord-Holland. Deze subsidie zou ons extra financiële steun kunnen bieden bij de realisatie van onze ambitieuze duurzaamheidsplannen.

Toevoeging van een Accusysteem

Naast het energiemanagementsysteem zullen we ook een accusysteem van 200 KW/400 KWh installeren. Deze batterijopslag zal een cruciale rol spelen bij het balanceren van onze energieopslag en -verbruik. De accu stelt ons in staat om overtollige energie op te slaan tijdens piekmomenten van zonne-energieproductie en deze energie vrij te geven wanneer de vraag groter is dan de directe opwekking, zoals in de avonden of tijdens de wintermaanden. Hierdoor kunnen we niet alleen ons piekvermogen beter beheren, maar dragen we ook bij aan het verminderen van de netcongestie op ons bedrijventerrein.

Planning en Verwachtingen

De installatie van zowel het energiemanagementsysteem als de batterijopslag is gepland voor medio november 2024. We verwachten dat deze nieuwe toevoegingen niet alleen ons energiemanagement zullen verbeteren, maar ook een voorbeeld zullen zijn voor andere bedrijven op ons bedrijventerrein en daarbuiten. Door deze stappen te nemen, versterken we onze positie als koploper in duurzame bedrijfsvoering en zetten we een nieuwe standaard voor energiemanagement in de regio.

Met deze vooruitzichten kijken we bij ESPEQ vol vertrouwen naar de toekomst. We blijven ons inzetten voor een groenere en meer duurzame samenleving, en nodigen onze partners en stakeholders uit om deze duurzame reis met ons voort te zetten.

Bouwmensen Schildersvakopleiding Noord-Holland OnderhoudNL opleidingen
© ESPEQ Bouwopleidingen | Realisatie door Boberwt